sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Leffoja

Pitkästä aikaa voisin heittää parit leffa-arvostelut muutamasta viikonloppuna katsotusta rainasta.

Prince of Persia: Sands of time (2010)

Ennen kuin mennään itse elokuvaan, niin pohjustetaanpa hieman mistä on alunperin kyse. Elokuva perustuu (vain nimellisesti) vuonna 1989 Apple II:lle ilmestyneeseen samannimiseen kulttipeliin. Peli oli suuri harppaus pelianimoinnin sektorilla ja tätä peliä tehtäessä käytettiin ensimmäisiä kertoja niin sanottua Rotoscoping-tekniikkaa. Peli koukutti lapyrinttimaisilla kentillä, kiperillä tilanteilla ja hahmon sulavalla liikkumisella. Kyseistä peliä tuli tahkottua aikoinaan tosi paljon, joten elokuva oli myös nähtävä.


(kuva: Giantbomb.com)


Tässä pätkää alkuperäisestä Apple II:n versiosta.



Sands of time on toiminnan täyttämä pläjäys, johon on pelillekin tuttuun tyyliin lisätty rakkaustarina. Gyllenhaalin Jaken esittämä Dastan on orpo katulapsi, joka torilla sattuneen välikohtauksen sulatti Persian kuningas Shahramanin (Ronald Pickup) sydämen periksiantamattomuudellaan. Kuningas adoptoi Dastanin kolmanneksi pojakseen, jolle muodostui vahva side veljiensä Garsivin (Toby Kebbel) ja Tusin (Richard Coyle) kanssa.

Persialaisten korviin kantautuu tieto vakoojalta, joka kertoo salaisten asepajojen sijaitsevan Alamutin pyhässä kaupungissa. Veljesten ja heidän enonsa Nizamin johtamat joukot hyökkäävät Alamutiin ja ottavat yliotteen Prinsessa Taminan vallasta. Taistelun tuoksinnassa Dastan saa haltuunsa erikoisen tikarin, jonka Prinsessa haluaa ehdottomasti takaisin. Kuningas Shahraman järjestää pojalleen Dastanille avioliiton kauniin prinsessa Taminan kanssa. Kiitokseksi Dastan ojentaa kuninkaalle aiemmin saamansa rukousviitan, joka onkin myrkytetty. Kuningas kuolee ja syytön Dastan joutuu lähtemään pakosalle Taminan kanssa. Dastanille alkaa pian selvitä mikä on tikarin uskomattomalta tuntuva tarina. Kuka murhasi kuninkaan ja miksi?

Itse tykkäsin leffasta! Sopivan mystinen tarina ja hyvät näyttelijävalinnat toimivat hyvin kokonaisuutena. Jake Gyllenhaal oli kuitenkin omasta mielestäni ehkä hieman liian "jenkkimäinen" kyseiseen rooliin. Nizamin roolissa näytellyt Ben Kingsley ja prinsessa Taminana tutuksi tullut Gemma Arterton sopivat rooleihinsa kuin nenä päähän. Kouluarvosanaksi voisi pistää 8.

Lisää tietoa elokuvasta IMDB:sta.

Robin Hood (2010)



Tämä tarina tuskin pohjustuksia tarvitsee. Elokuva kertoo kuinka syntyi legenda Robin Hoodista. Tapahtumat sijoittuvat 1200-luvun Englantiin, johon Robin (Russell Crowe) on palaamassa joukkoineen Ranskasta. Matkalla he kohtaavat petturi Godfreyn (Mark Strong) väijytykseen joutuneen joukon, jossa herra nimeltään Robert Loxley tekee kuolemaa. Godfreyn suunnitelmana on auttaa ranskalaisia valtaamaan Englanti, ja siksi hän väijytti omien maanmiestensä joukot. Kuolevan Loxleyn viimeinen toivomus on, että Robin toimittaisi hänen miekkansa sen alkuperäiselle omistajalle, isälleen. Robin lupaa tehdä näin. Palauttaessaan miekan surun murtamalle Walter Loxleylle (William Hurt) hän saa mitä oudoimman pyynnön. Walter haluaa Robinin esiintyvän poikanaan ja menevän naimisiin poikansa Robertin vaimon Mariamin (Cate Blanchett) kanssa. Tämä siksi, ettei Loxleyn suvun omistuksessa olevat maat menisi valtiolle hänen kuoltuaan. Robin suostuu ja ajan kanssa myös Mariam alkaa sopeutumaan tilanteeseen. Godfrey onnistuu luikertelemaan kuninkaan alaisuuteen ja alkaa kerätä brutaalisti veroja valtaamalla kylän toisensa jälkeen. Pystyykö Robin estämään Godfreyn teot ja aikeet ranskalaisten hyökkäyksestä?

Leffa täytti oikeastaan ne odotukset joita elokuvaa kohtaan oli. Aiempiin Robin Hood-versioihin ajattelin tämän olevan raaempi, rosoisempi ja synkempi. Aika pitkälti osuin oikeaan. Toimintaa tosiaan riitti, mutta paljon olisi ollut karsittavaakin. 140 minuuttia oli jo liian pitkä aika tälle tarinalle. Toteutus oli kuitenkin uskottava ja näyttelijävalinnat hyviä. Crowe sopi hyvin hieman rankemmaksi Robin Hoodiksi ja pahis Godfreyn roolin näytellyt Mark Strong osaa myös hyvin tämän genren näyttelemisen. Liian pitkä leffa verottaa pisteitä. 7-

Lisää tietoa leffasta IMDB:sta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tykkäsin molemmista :)

-Emilia