perjantai 2. syyskuuta 2016

Finntriathlon Tahko 2016

Joroisten kisan piti olla viimeinen tämän kauden viimeinen Finntriathlonin tapahtuma, mutta mites kävikään :) Ystäväporukalla päätettiin pistää pitkästä aikaa joukkue kasaan ja käydä välillä urheilemassa yhdessä tuumin. Yksilökisana Tahko ei olisi tulevien kisojen vuoksi sopinut kenenkään kalenteriin, mutta pilkottuna lajikohtaisiin suorituksiin se sopi paremmin kuin hyvin!


Valmistautuminen

Olen kisannut pari kertaa aiemminkin triathlonissa osana joukkuetta. Ekalla kerralla kävin runttaamaan perusmatkan pyöräosuuden (Kuopio Triathlon 2012), tokalla kerralla päiväpuhteena oli perusmatkan juoksuosuus (Kuopio Triathlon 2014) ja tällä kertaa luonnollisena jatkumona vuorossa olisi sitten uinti.

Aiempina vuosina saimme kasaan myös hyvät joukkueet ja niin 2012 kuin 2014 kotiinviemisiksi tuli hopeaa. Tahkolle sotasuunnitelmaa punoessamme kävimme läpi viime vuoden tuloksia. Jos tänä vuonna kilpailun taso olisi suurinpiirtein sama ja jokainen meistä pystyisi tekemään omalla tasolla parhaan suorituksen, niin oltaisiin mukana taistelemassa mitaleista!

Tähän kisaan valmistautuminen poikkesi hieman muista tämän kauden kisoista. Suoritusaika olisi sen verran lyhyt (oma arvio oli 32.xx min), ettei siihen tarvinnut sen kummemmin tankkailla. Tietysti se oli hyvä tekosyy syödä säkillinen karkkia, pullaa, piirakkaa ja pari jäätelöä edellisinä päivinä :D
Yleensä pidän myöskin kisaviikon kevyempänä, mutta nyt tähteimen ollessa Viron täysimatkaa kohti, niin viikko piti vetää normaalina treeniviikkona. Viikkoon kuului mm. 2½ h juoksulenkki, 1½-3½h yhdistelmätreenejä, 8500m uintia, vähän punttia, sekä lihashuollot ja lyhyemmät verryttelyt päälle. Tietysti tässä vaiheessa kautta mennään lenkit "pitkään ja hartaasti" kuin "lyhyesti ja rivakasti" eikä paikat tule samalla tavalla kipeiksi kuin nopeita vetoja sisältävissä treeneissä. Tämä kuitenkin toi vähän haastetta päästä lauantaina viivalle tarpeeksi fressinä tekemään maksimivetoa uinnissa. Edellisen päivän pyhitin huolelliselle venyttelylle ja kevyelle verryttelylle. Olo oli kisapäivänä kuitenkin erinomaisen rento, mutta kuitenkin kimmoisa. Aiemmin viikolla ollut tukkoisuuskaan ei enää vaivannut niin paljoa. Let's go!


Uinti ja T1
Puolimatkan yksilökisaajat lähtivät matkaan tasan klo: 11.00, jonka jälkeen naiset sekä joukkueet pääsivät asettautumaan valmiiksi lähtöä varten. En ollut koskaan aiemmin lähtenyt kisaan suoraan vedestä, joten jotain uutta toi tämäkin kisa tullessaan. Bongailin porukan seasta pari tuttua naamaa, joiden tiesin olevan liukkaita uimareita. Hivuttauduin kirjaimellisesti heidän takavasemmalle hyville peesipaikoille ;) Oma tavoite oli uida kauden paras puolimatkan kisauinti, joka tarkoitti vauhdin olevan siellä 1:40-:1:45min/100m tietämillä.

Sateisesta kelistä huolimatta porukkaa oli kerääntynyt seuraamaan lähtöä. (Kuva: Jussi Mynttinen)
Alkuverra vetäisty ja siirrytty rantsuun odottelemaan starttia. (Kuva: Jussi Mynttinen)Pinkkejä "poijua" ilmaantunut kellumaan punaisten reittipoijujen kaveriksi. Pari minuuttia starttiin! (Kuva: Jussi Mynttinen)


Kellon tullessa 11.05 lähetti torvi sitten kisaajat matkaan! Otin suunnitellusti heti hyvän peesipaikan ja meno oli vauhdikasta (vauhdit 1:30-1:35min/100m luokkaa). Noin 300-400m päästiin uimaan melko väljästi kunnes edessä alkoi näkyä puolimatkan hitaampia uimareita. Alkoi tulla ahdasta. Kontaktia tuli jatkuvasti ja sumppu näytti kasvavan ekalle kääntöpoijulle tultaessa. Onnistuin kuin tuurin kaupalla pujahtamaan poijua "nuolemalla" ryysiksestä. Toisen kääntöpoijun jälkeen alkoi porukkaa kasaantumaan entisestään. Reilun kilometrin kohdalla tuli ensin potku kylkeen ja heti perään kyynärpää nenän varteen ja oikeaan silmään. Tuntui kuin lasien silmäkuppiin hetkellisesti tullut alipaine olisi imenyt koko silmämunan ulos. Onneksi pieni lasien korjaus auttoi heti ja ongelma oli ratkaistu. Kyseinen episodi sai rytmin sekaisin ja rytmi/vauhti piti hakea uudestaan. Pian se onneksi taas löytyi ja matka eteni.

Olin ajatellut tekeväni pienen loppukirin kävelysillan jälkeen, mutta alun kova veto oli kuitenkin rokottanut vähän sprinttailukykyä. Loppu tuli kuitenkin varmasti vedellen ja vaihtoon tultiin ajassa 32:22, joka on ajallisesti hitusen Joroisten uintia kovempaa. Joroisissa kuitenkin kello näytti reitin pituudeksi 1836m, kun taas Tahkolla pituutta tuli 1945m! Keskivauhti kipusi siis 1:39-1:40min/100m paikkeille! Ehdottoman tyytyväinen täytyi olla päivän suoritukseen. Vaihdossa joukkueemme oli myös erittäin nopea ja Tomppa pääsi pyörän päälle kolmannelta sijalta!

Uintidataa:Pyörä ja T2Tomi oli arvioinut ajavansa oman osuuden 2:30-2:35h välille. Keli muuttui pian tyynestä pilvisesti kelistä aivan totaalisen kovaan vesisateeseen. Vettä tuli kuin saavista kaatamalla. Tämä ei kuitenkaan ilmeisesti kovin paljoa rokottanut menohaluja, koska Tomppa onnistui kipuamaan vielä yhden sijan ylöspäin pyöräosuudella! Oli kuulemma ollut ihan hyvä päiväpuhde :) Pyörä kulki arvioitua vauhtia ja 90km taittui aikaan 2:34:32!

Vaihdossa joukkueemme oli jälleen kärkikastia ja juoksuosuudelle päästiin todelle hyvistä asemista! Ykkönen oli karussa, mutta kakkosija oli tässä vaiheessa hallussa kolmen minuutin erolla kolmoseen.

Pyöräilydataa:Juoksu


Jussi lähti painamaan omaa juoksuosuuttaan nyt jo hieman tasaisemmassa kelissä. Jussin tavoite oli juosta puolikas ainakin 1:37:00, mutta reitti oli melkoisen vaativa. Eka kierros (11km) tuli ajassa 50:43 ja Varkauden tiimin juoksumies oli saanut kurottua välimatkan jo kiinni.

Jussilla hiki pinnassa ja tossu liikkuu! (Kuva: Jenni Valkonen)

Tokalla kierroksella Jussilla riitti paukkuja kuitenkin enemmän ja sai lopulta nykäistyä vajaan minuutin eron kolmoseen! Maaliviiva ylittyi ajassa 1:37:35 (kokonaisaika 4:47:31) ja Team Järämy pääsi pitämään hopeamitalijuhlia! Huikeat suoritukset koko joukkueelta!

Juoksudataa:Team Järämy kiittää tuesta ja kannustuksesta!

Ei kommentteja: